Kategoriat
Mobiili musiikin tuotantoteknologia

DAW?

DAW on lyhenne sanoista Digital Audio Workstation, joka tarkoittaa [digitaalista] äänityöasemaa (tai ”audiotyöasemaa”). Äänityöaseman muodostavat ohjelmisto (engl. software eli ”softa”) sekä ohjelmistoon liittyvä laitteisto (engl. hardware eli ”rauta”). Ohjelmisto on tietokone- tai mobiilisovellus – laitteisto puolestaan sisältää ohjelmistoa pyörittävän päätelaitteen (esim. tietokone, tabletti tai älypuhelin) sekä ohjelmiston ääni- ja MIDI-liitäntöihin tarvittavat oheislaitteet. Oheislaitteita ovat mm. äänikortit (engl. sound card tai audio interface) sekä mahdolliset koko laitteiston synkronointiin eli tahdistamiseen tarvittavat laitteet sekä päätelaitteen ulkopuoliset, laskenta- eli prosessoritehoa tarjoavat laitteet.

Työasemalla voidaan äänittää, muokata, toistaa ja edelleen tallentaa ääntä valmiiksi äänitiedostoiksi. Työasemia käytetään lähes kaikkialla, missä moniraitaäänitykselle on tarvetta: äänitysstudioissa, radio- ja TV-studioissa, kenttä-äänityksissä (live- sekä elokuva- ja TV-tuotannot) jne. Useimpien työasemasovellusten käyttöliittymä muistuttaa ”esidigitaalista” äänityöasemaa moniraita(kela)nauhurin record/play/stop-painikkeineen ja mikserinäkymineen. Työasema voi olla myös itsenäinen (engl. stand-alone) laitteisto (engl. integrated DAW), joiden suosio on tosin romahtanut tietokoneiden prosessointitehon kasvun myötä.

Lue lisää
https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio_workstation

artikkelikuva: Apple

Kirjoittanut Sami Sallinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *