Kategoriat
Blogit Pelillisyys Pelillisyys ja musiikin luominen Pelillisyys ja musiikin teoria Pelillisyys ja säveltapailu

Easy Music – Anna lapsille taito kuunnella musiikkia

Perustietoja pelistä

Peli johon tutustuin oli otsikon mukaisesti Easy Music sillä se vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä.

Pelin suositusikä on 4 +

Hinta iPadille 4,49 €, hinta Androidille 3,99 € (en saanut selville miksi ovat erihintaisia).

Mahdollisuus pelata 20 eri kielellä.

Peliin voi tehdä oman tunnuksen 40 lapselle (vaatii kirjautumisen). Ennen oman nimen syöttämistä ja asetusvalikkoon pääsemistä tulee kertolasku esim. 4×6 = xx, johon pitää syöttää vastaus. Tämä ilmeisesti siitä syystä ettei pieni lapsi saa sovelluksen asetuksia sekaisin (mikä on kyllä oikein hyvä asia).

Pelasin peliä tätä blogikirjoitusta varten iPadilla joten Androidista minulla ei ole kokemusta. Olen ollut ihan pienestä asti innokas pelaamaan sekä digitaalisia, että ei digitaalisia pelejä joten tämän blogin kirjoittaminen on erittäin miellyttävä tehtävä.

Pelistä löytyy YouTubesta esittelyvideo (epävirallinen). Jos haluat päästä syvällisemmin perille siitä mistä tässä pelissä ja blogikirjoituksessa on kyse, niin suosittelen katsomaan alla olevan videon.

 

 

Pelin kehittäjät luonnehtivat peliä erinomaiseksi työkaluksi lapsen musiikillisten kykyjen kehittämiseen ja lisäksi mainitsevat useita musiikin oppimisen hyötyjä. Näin he luonnehtivat peliä ohjekirjassa.

Edoki Academyn virallisilta nettisivuilta löytyy virallisempi mutta erittäin lyhyt esittelyvideo ja lisää tietoja pelistä mm. ohjekirja opettajille ja vanhemmille .pdf muodossa (19 sivua).

 

 

 

Musiikillisten osa-alueiden harjoittelu

Pelissä on harjoituksia neljälle eri musiikilliselle osa-alueelle (jotka näkyvät alla olevassa kuvassa) + Sateenkaaripiano + Hiekkalinna.

Asetusvalikosta pääset seuraamaan edistymistäsi eri osa-alueilla. Säveltämisestä ei voi kerätä pisteitä. Pelissä on harjoittelumoodi ja varsinainen pelimoodi. Voit pelata ja harjoitella myös kaikkia edellisiä läpäistyjä tasoja. Jokaisen osa-alueen harjoitukset lähtevät liikkeelle todella helpoista harjoituksista.  Musiikilliset sarjat pidentyvät ja vaikeutuvat pikkuhiljaa pelin edetessä. 20+ levelillä esim. lyömäsoitinten lyöntien (karhu) ja nuottien ja melodioiden tunnistamisen (sammakko) sarjat olivat niin pitkiä että ne eivät ihan pienelle lapselle sovellu, mutta niitä sopisi ehkä mupeikäiselle.

 

 

Sateenkaaripiano

Sateenkaaripianossa on viisi harjoiteltavaa laulua kuten Tuiki, tuiki tähtönen ja Jaakko kulta. Olisin soittanut sateenkaaripianon laulut kaikki heti läpi mutta ilmeisesti musiikillisten osa-alueiden tähtiä pitää olla riittävästi suoritettu että uusia lauluja saa auki. Harjoittelumoodi on hyvä koska se pilkkoo laulun pieniin palasiin. Kun harjoittelun lopuksi pääsee soittamaan koko biisin niin säestys mukana. Sateenkaaripianossa olisi hyvinkin voinut olla enemmänkin biisejä.

 

 

 

Hiekkalinna (sävellys)

 

Sävellysmoodissa on erilaisia ”soivia kuvia”. Tämän moodin ohjeena on: ”Luo mestariteoksesi napauttamalla eläimiä ja esineitä”. Tässä moodissa on myös mahdollisuus äänittää ja kuunnella omia looppeja. Nämä soivat kuvat sopivat ihan pienellekin pelaajalle. Kuvassa yksi kolmesta soivasta kuvasta.

 

 

 

 

Omia pohdintoja pelistä ja pelillisyydestä

En tiedä johtuiko se iPadini suorituskyvystä mutta peli tökki silloin tällöin niin että rytmit eivät olleet ihan tasaisia. Sain myös pelin tilttaamaan muutamia kertoja.

Kaiken kaikkiaan peli on ihan varmasti omiaan kehittämään musiikillista muistia. Peli on visuaalisesti miellyttävä aikuiselle ja lapselle varmasti vielä enemmän. Pelasin pelin kokonaisuudessaan läpi. Olisin odottanut että kun jollakin osa-alueella saavuttaa maksimi levelin eli tason 25, niin olisi tullut jotakin spesiaalia tai auennut jokin salainen kenttä tai jotain muuta vastaavaa. Mutta ei. Nothing. Nada. Kieltämättä motivaatio vähän lässähti kun muuta palkintoa ei tullutkaan kuin hyvä mieli siitä että kaikki tasot on suoritettu. Oppimispeli ei ole este sille etteikö tämmöisiä salaisia kenttiä tai palkintoja saavutuksista voisi olla. Se olisi palkitsevampaa ja motivoisi enemmän.

Peli on sellainen jota tulen varmasti jossain määrin hyödyntämään työssäni. Helppoja musiikillisten osa-alueiden tasoja, sävellysmoodia sekä sateenkaaripianoa aion käyttää syksyllä mahdollisesti alkavassa erityislasten muskarissa. Pienempien piano-oppilaiden kanssa sateenkaaripianosta on varmasti iloa, harmi vain ettei biisejä ole kuin viisi. Tämän pelin vaikeammat tasot olisi hyödynnettävissä mupessa.

Peli sisältää useita mielekkään oppimisen edellytyksiä. Itse arvioisin että peli on mielekäs ja innostava. Peli kyllä imaisi minut pariinkin kertaan mukaansa ikään kuin flow-tilaan.  Suoritetut tähdet ja uudet levelit innostavat pelaamaan lisää. Peli kyllä kannustaa ja palkitsee suorituksista mutta palkinnot jäävät vähän laimeiksi (ainakin aikuisen mielestä) kuten jo aiemmin tässä kirjoituksessani mainitsin. Miinuksena mainittakoon että peli on yksinpeli jossa ei ole moninpelimahdollisutta. Sävellysmoodissa toisen henkilön on mahdollista osallistua säveltämiseen Apple Watchilla. Yhteenkuuluvuus ei saa pelissä kovinkaan suurta arvoa.

Tehtävät, tulokset, mittarit, tasot ja mittarit näkyvät pelissä erittäin selkeästi. Tiedät aina minkä levelin musiikillista osa-aluetta olet harjoittelemassa. Hiekkalinna eli säveltäminen on täysin vapaa moodi eikä siinä voi saavuttaa pisteitä. Kehitysehdotuksena onkin että jos haluaisi tehdä tästä osiosta palkitsevamman, voisi siinäkin aueta uusia tasoja. Voisi olla vaikkapa pieniä sävellystehtäviä joista saisi uusia ”soivia kuvia” auki. Nyt kaikki kolme sävellysmoodia ovat suoraan pelattavissa. Kuten jo aiemmin mainitsin, yhteistyön ja yhteistoiminnan elementit puuttuvat lähes kokonaan. Palautteen musiikillisten osa-alueiden harjoittelussa saa välittömästi, eli oliko suoritus onnistunut vai ei.   Tämän pelin päämäärähän ei ole pelata peliä läpi vaan pitkäjänteisellä työllä ja pelaamisella kehittää musiikillisia taitoja.

Esimerkiksi kuoron valmistautumista konserttiin tai esiintymiseen voisi pitää eräänlaisena ”pelinä”. Kyse on tietenkin moninpeli koska pelaajana on tässä tapauksessa kuoro. Valitaan suoritettavat tehtävät eli biisit. Aloitetaan stemmojen harjoittelu josta saadaan välitöntä palautetta ja päästään seuraaville leveleille. Biisit sujuvat ja tulokset alkavat näkymään, pelatessa oppii. Palkintona kuorolaisille on onnistumisen kokemuksia ja hyvää fiilistä. Sitten vielä se  päämäärä eli konsertissa esiintyminen hyvällä porukalla ja ”tehtävä suoritettu”. Monta tähteä ja mitalia ansaittu! Konsertin jälkeen ei tietenkään tule game over vaan matka jatkuu kohti seuraavia leveleitä, uusia biisejä ja tulevia konsertteja. Mutta onko tämänkään ”pelin” päämäärä pelkästään biisien oppiminen ja konsertissa esiintyminen? Ei ole. Yhdessä tekeminen, onnistumisen kokemukset, mielekäs harrastus ja musiikista nauttiminen ovat tärkeämpiä.

 

The end?

2 vastausta aiheeseen “Easy Music – Anna lapsille taito kuunnella musiikkia”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *