Kategoriat
Blogit Etäteknologiat Matalan latenssin ratkaisut Musiikin etäesittäminen Musiikin etäopetus

Instrumenttiopetusta verkossa – esittelyssä FarPlay

Koronapandemian myötä musiikin etäopetus normalisoitui yhdeksi toimivaksi opetusmuodoksi. Etäopetukseen siirryttiin nopeasti, ajatuksella “jotenkin tästä pitää selvitä”. Vuosien kuluessa musiikin etäopetuksesta onkin opittu paljon ja uusia teknologioita on hyvin saatavilla perinteisen Zoom-videoneuvottelupalvelun rinnalle. Tässä artikkelissa esittelen sovellusta FarPlay, joka on kehitetty nimenomaan musisointitarkoitukseen.

Yhteismusisointi etänä vaatii matalaa latenssia

Etämusisoinnissa ja -instrumenttiopetuksessa suurin ero perinteiseen videoneuvotteluun on tarve yhtäaikaiselle musisoinnille. Jo pelkästään tämä ominaisuus karsii useita sovellusvaihtoehtoja, kun halutaan luoda mahdollisuus soittaa ja/tai laulaa yhtäaikaa etäyhteyden välityksellä. Tämä yhtäaikaisuuden tarve on ollut FarPlay-sovelluksen inspiraationa.

Etäyhteys voi luoda äänilähteen ja kuulijan välille luonnottoman pitkän viiveen eli latenssin. Latenssi tarkoittaa tässä yhteydessä sitä aikaa, joka kuluu soittajan tuottaman äänen ja kuulijan kuuloaistimuksen välillä.

Etämusisoinnissa ja -instrumenttiopetuksessa latenssi pitäisikin saada mahdollisimman luonnolliseksi, jotta yhtäaikainen soittaminen ja laulaminen olisi mahdollista.

Äänilähteen ja kuulijan välinen latenssi: 20 ft (~ 6,1 m) etäisyyttä luo 20 ms:n latenssin.
Äänilähteen ja kuulijan välinen latenssi: 20 ft (~ 6,1 m) etäisyyttä luo 20 ms:n latenssin. Kuvakaappaus FarPlayn kotisivuilta (Hanne Wirta).

Musiikin etäopetuksessa ja -musisoinnissa äänen synkronointi on hyvin merkittävässä roolissa. Kuten edellä mainittiin, termillä latenssi tarkoitetaan sitä aikaa, joka kuluu yhden soittajan soittamasta äänestä siihen hetkeen, kun toinen soittaja kuulee kyseisen äänen. Kun soittajat ovat samassa tilassa, latenssi on yleensä n. 8–10 ms. Tämä on luonnollinen latenssi, jota tavoitellaan myös videoneuvottelusovellusten käytössä. Jos latenssi ylittää 30 ms, se tekee yhdessä soittamisesta usein mahdotonta.

Koronapandemian aikana mitä luultavimmin kaikille musiikinopiskelijoille ja -opettajille tutuksi tullut Zoom lähentelee pahimmillaan jopa 500 ms latenssia. Tämä vaatii soitto- ja laulutunneilla taustanauhojen käyttöä, koska reaaliajassa säestäminen ja yhteismusisointi ei onnistu.

FarPlay mahdollistaa yhteismusisoinnin etänä.

Matalan latenssin hyödyt opettajan näkökulmasta

Haluan puhua matalasta latenssista myös luonnollisena latenssina, sillä siinä missä korkea latenssi yhteismusisoinnissa on luonnotonta, niin on myös ns. nollalatenssi. Etämusisoinnissa ja -instrumenttiopetuksessa haetaan luonnollisuutta, eli alle 30 ms:n latenssia.

Luonnollisen latenssin ansiosta opettaja voisi säestää oppilastaan etänä mutta reaaliajassa, jolloin ei olisi tarvetta käyttää taustanauhoja. Tällöin opettaja ja oppilas voisivat myös soittaa yhdessä samanaikaisesti ja esimerkiksi harjoitella improvisointia reaaliajassa yhdessä soittaen. Yksilötuntien lisäksi matalan latenssin etäyhteyden välityksellä jopa yhtye tai kuoro voisi harjoitella eri puolilta Suomea tai jopa eri puolilta maailmaa. Hyötyjä on siis merkittävästi mutta mehän olemme jo tottuneet Zoomiin. Paraneeko asiat vaihtamalla?

FarPlay pähkinänkuoressa

Farplay on jazz-pianisti Dan Tepferin ideoima sovellus, joka julkaistiin kesällä 2022. Koronapandemian alkuvaiheen eristäytyminen esti yhteismusisoinnin, joten muusikoilla oli pakottava tarve luoda keino soittaa yhdessä samaan aikaan mutta eri paikoissa. Käytännön toteuttamisessa Danilla oli apunaan Anton Runov (Voice over Internet Protocol- eli VoIP-kehittäjä), joka on myös teoreettisen fysiikan tohtori.

FarPlay kehitettiin muusikoiden tarpeisiin.

Mikä tekee FarPlaysta matalan latenssin sovelluksen?

FarPlayn avulla voidaan saavuttaa matala latenssi kolmen tekijän ansiosta:

  1. FarPlay lähettää täysin kompressoimatonta eli pakkaamatonta ääntä. Tämän ansiosta äänilähteen puolelta sitä ei käsitellä ennen sen lähettämistä, eikä sitä myöskään tarvitse käsitellä äänen vastaanottajan puolella etäyhteyttä. 
  2. FarPlay lähettää äänen suoraan toisen osapuolen laitteelle, joten kolmannen osapuolen palvelimia ei tarvita. Tämä minimoi äänitiedoston kulkeman matkan määrän.
  3. FarPlay sallii käyttäjän muokata bufferi- eli puskurointiasetuksia vastaanotettavalle äänelle.
FarPlayssa voi itse määritellä halutut puskurointiasetukset: Liikuttelemalla valitsinta voi saavuttaa matalamman latenssin mutta tämä saattaa aiheuttaa häiriöääniä. Puhtaampaa ääntä saa suuremmalla latenssilla.
FarPlayssa voi itse määritellä halutut puskurointiasetukset. Kuvakaappaus FarPlayn kotisivuilta (Hanne Wirta).

Farplayn tekniset edellytykset

Etämusisointia ja -instrumenttituntia varten tarvitaan sovelluksesta riippumatta peruslaitteisto: laite, jolla yhteys muodostetaan, verkkoyhteys, kuulokkeet ja mikrofoni.

FarPlayn minimivaatimukset ovat tietokone, langallinen verkkoyhteys ja langalliset mikrofonikuulokkeet.
FarPlayn minimivaatimukset ovat tietokone, langallinen verkkoyhteys ja langalliset mikrofonikuulokkeet. Kuvakaappaus FarPlayn kotisivuilta (Hanne Wirta).

Siinä missä koronapandemian aikana etäopetuksen “jotenkin tästä pitää selvitä” -instrumenttitunnit saatettiin tehdä älypuhelimen välityksellä, FarPlay tarvitsee tietokoneen prosessoritason. Tämä luo ensimmäisen vaatimuksen onnistuneelle etämusisoinnille FarPlayn välityksellä.

Tietokone

Tietokoneen käyttöjärjestelmälle FarPlay asettaa seuraavat vaatimukset: 

  • Mac: macOS 10.13 High Sierra tai uudempi.
  • PC: Windows 10 tai uudempi tai Linux. 

Kännyköitä ja tabletteja ei suositella FarPlayn käyttöön ollenkaan, poislukien Windows-tabletti, jossa on Intelin prosessori. 

Internet-yhteys

Vaikka FarPlayta voi käyttää jopa langattomassa verkossa, mahdollisimman matalaa latenssia tavoiteltaessa suositellaan kuitenkin kuituverkkoa ja Ethernet-kaapelin käyttöä. Jotta tietokone ei vahingossa kytkeydy mihinkään käytettävissä oleviin verkkoihin, Wi-Fi kannattaa kytkeä koneelta kokonaan pois käytöstä.

Mikrofoni

Mikrofonina voi käyttää laitteen omaa sisäistä mikrofonia tai ulkoista mikrofonia. Ulkoiseksi mikrofoniksi soveltuu esimerkiksi USB-porttiin kytkettävä mikrofoni, ulkoisen ääniliitännän tai mikserin kautta kytketty mikrofoni tai kuulokkeisiin integroitu mikrofoni.

Kuulokkeet

Kuulokkeita suositellaan käytettäväksi laitteen omien kaiuttimien sijasta, jotta vältytään kierto-ongelmilta. Kuulokkeiden valinnassa on tärkeää huomioida riski latenssin kasvamiseen, eli ehdottomasti kannattaa valita langalliset kuulokkeet Bluetooth-kuulokkeiden sijaan. 

FarPlayn tekniset edellytykset voivat näyttää myös tältä, jos käytössä on ulkoinen ääniliitäntä, johon mikrofoni ja/tai instrumentti on kytketty.
FarPlayn tekniset edellytykset voivat näyttää myös tältä, jos käytössä on ulkoinen ääniliitäntä, johon mikrofoni ja/tai instrumentti on kytketty. Kuvakaappaus FarPlayn kotisivuilta (Hanne Wirta).

Miten päästä alkuun?

Kun FarPlay on ladattu tietokoneelle ja tarvittavat laitteet (tietokone, langallinen verkkoyhteys, langalliset kuulokkeet, mahdollisesti ulkoinen äänikortti tai mikseri, mikrofoni ja/tai tarvittava instrumentti) on kytketty, voi sovelluksen käynnistää ja aloittaa etäyhteyden. FarPlay avautuu oletusarvoisesti ilmaisversiona, jossa on rajoitetummat ominaisuudet. Esittelen näitä ominaisuuksia artikkelin loppupuolella FarPlayn saavutettavuus -otsikon alla.

Ennen kuin oppilaasi liittyy luomaasi sessioon FarPlayssa, testaa ääniasetukset omalla koneellasi. 

Valitse “New Session”, kirjoita “Your name”-kohtaan nimesi, paina “OK” ja “Enter Session”. Muista hyväksyä FarPlayn pyyntö käyttää mikrofoniasi. 

FarPlayn pääkäyttöikkunasta löydät kohdan “Devices”, josta pääset valitsemaan FarPlayn käyttämät mikrofonin ja kuulokkeet sekä testaamaan, että laitteesi toimivat. Sieltä pääset myös säätämään äänenvoimakkuuden tasot sekä sisään menevälle että ulos tulevalle äänelle.

Etäyhteyden aloittaminen tapahtuu klikkaamalla kohtaa “New Session”. Tässä vaiheessa pääset kutsumaan osallistujia joko kutsulinkillä tai Session ID:lla. Tämän jälkeen paina “Enter Session”. Oppilaasi pääsee etätunnille klikkaamalla lähettämääsi kutsulinkkiä tai klikkaamalla “Join by Session ID”, jos lähetit hänelle ID:n linkin sijaan.

Etäyhteyden ollessa päällä, voit säätää monitoroinnin tasoja. Voit siis itse päättää, minkä verran haluat kuulla omaa soittoasi ja/tai lauluasi kuulokkeistasi.

Latenssin asettaminen halutunlaiseksi tapahtuu valikosta “Remote User’s Name/Remote sound” ja sieltä ”lower latency – cleaner sound” -valitsin. Siirtäessäsi valitsinta oikealle kohti “cleaner sound” -puolta latenssi kasvaa ja vasemmalle siirtyessä kohti ”lower latency” -puolta latenssi pienenee mutta äänessä saattaa kuulua häiriöitä. Tätä valikkoa voi säätää myös session aikana.

FarPlayssä voi itse säätää latenssia.

Aloita video ja anna FarPlaylle lupa käyttää kameraa.  Jos haluat opettaessasi jakaa näyttöä, se tapahtuu kohdasta “Share desktop screen”. Samasta paikasta löytyy “Stop screen sharing”.

Maksullisissa versioissa voit myös tallentaa joko ääntä tai sekä ääntä että videota. Lisäksi maksullisissa versioissa on kuorojen tai yhtyeiden kanssa työskennellessä mahdollisuus miksata ääntä. Jotkut muusikot harjoittelevat säännöllisesti FarPlayssa ja jopa käyttävät niitä ääniraitoja julkaisujen tekoon.

FarPlay taipuu myös studiotyöskentelyyn.

FarPlayn saavutettavuus

FarPlayn käyttö vaatii tietokoneen, langalliset kuulokkeet, mikrofonin ja verkkoyhteyden, mutta muita vaatimuksia sen käyttöön ei ole. Sovelluksen saavutettavuutta lisää myös se, että siitä on olemassa ilmaisversio, jolla pärjää erinomaisesti. Ainoastaan rajattu session pituus (45 min.) ja joka kerta vaihtuva Session ID ovat sellaisia ominaisuuksia, joita itse kaipaisin maksullisista versioista instrumenttiopetukseen.

FarPlaysta on saatavilla ilmaisversion lisäksi kolme maksullista pakettia: Standard, Standard+ ja For Teachers. Opettajille suunnatun paketin etuina ovat tukikanavan nopeus, 10 henkilökohtaista kokoustilaa ja oppilaiden mahdollisuus nauhoittaa sessio omalle koneelleen. For Teachers -paketti on hinnaltaan ~15 $/kk. Vaikka opettajalla olisikin maksullinen versio käytössään, oppilaat pärjäävät ilmaisversiolla.

Oheisessa taulukossa on esitelty eri pakettien ominaisuudet kauttaaltaan.

FarPlayn ominaisuudet eri hinnoittelupakettien sisällä. Opettajille tarkoitettu paketti on ns. kaikenkattava kun taas ilmaisversiolla pärjää ainakin alussa.
FarPlayn ominaisuudet eri hinnoittelupakettien sisällä. Tämä taulukointi on tehty ChatGPT:n avustama ”luo taulukko seuraavilla tiedoilla” -komennolla. Tiedot on kopioitu FarPlayn kotisivuilta löytyvästä alkuperäisestä taulukosta, joka oli liian suuri kuvakaappaukseen.

Jos etämusisointia tai -instrumenttiopetusta tekee paljon, FarPlayn maksullisen version saa päivitettyä helposti luomalla heidän kotisivuillaan käyttäjätunnuksen ja valitsemalla haluamansa paketin kuukausitilauksena syöttämällä maksukortin tiedot. Tilaaminen on nopeaa ja helppoa!

FarPlayn hinnoittelu: ilmaisversion lisäksi on Standard-paketti 5,99$/kk, Standard+ -paketti 7,99 $/kk ja For Teachers -paketti 14,99$/kk.
FarPlayn hinnoittelu. Kuvakaappaus FarPlayn kotisivuilta (Hanne Wirta).

Kokemuksia FarPlaysta

FarPlaysta on kirjoitettu tälle sivustolle blogikirjoitus otsikolla Ilmaiset matalan latenssin sovellukset testissä. Tuo testaus on tehty FarPlayn betavaiheessa, mutta jo tuolloin se on saanut testaajilta erinomaiset arvioinnit nimenomaan latenssin osalta! Testaajista toinen oli soittanut Helsingissä ja toinen Tampereella. Helsingissä latenssiksi oli mitattu ~10 ms ja Tampereella ~20 ms.

Omat kokemukseni FarPlaysta ovat toistaiseksi vain kotonani eri huoneissa olevien tietokoneiden välillä tapahtuneita (epäonnistuneita) testauksia. Kirjoittaessani tätä artikkelia minulla oli käytössä työkoneeni lisäksi kaksi vanhaa kannettavaa tietokonetta. Koska en itse saa ladattua työkoneelleni ulkopuolisia ohjelmistoja, jouduin käyttämään vain näitä kahta, jo elinkaarensa päässä olevaa kannettavaa tietokonetta.

Jotta pahamaineinen demoefekti olisi ollut kaikista kattavin, minulla ei ollut myöskään Ethernet-kaapeleita saatavilla. Olin testauksen ajan langattomassa verkossa molemmilla laitteilla. Jo tässä kohtaa voi arvata, kuinka testaaminen eteni. Siinä ei nimittäin auttanut langalliset kuulokkeet eikä langallinen mikrofoni, kun testasin tallenteen avulla eri huoneissa tapahtuvaa unisonossa laulamista. Se ei riittänyt, että latenssi oli samaa luokkaa kuin Zoomissa, ääni myös muuttui elektronisen kuuloiseksi matkan varrella. Demoefekti siis toteutui ja oma, onnistunut käyttäjäkokemukseni jäi odottelemaan tulevaa.

Jos innostut kokeilemaan FarPlayta omassa etäopetuksessasi tai -musisoinnissa, kirjoita alla olevaan kommenttikenttään omia kokemuksiasi!

Lue lisää

FarPlayn kotisivut: https://farplay.io/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *