Kategoriat
Blogit Mobiiliteknologia musiikin opettamisessa, oppimisessa ja arvioinnissa Musiikkiteknologia Pelillisyys ja musiikin teoria

Mobiilisti teorian alkeita muskariin

Päädyin kutistamaan musiikkiteknologian lopputyön aihettani aika runsaasti, suorastaan viinirypäleestä rusinaksi; aiheena oli musiikinteorian, säveltapailun ja transkription sovellukset. Omaa alaani on varhaisiän musiikinopetus, ja siksi ”vahingossa” tutkinkin sovelluksia omat intressit edellä. Kuinka saada mobiililaitteet, mielekkyys ja piilo-oppiminen mukaan oikeasti aloittelijoille teorian saralla. Päädyin siis rajaamaan aiheen nuottien opettelun tukemiseen varhaisiän musiikkikasvatuksessa. Lähdin tietoisesti tutkimaan sovelluksia nimenomaan androidille, sillä lähes kaikki tunnetut ja hyvät sovellukset löytyvät i-perheelle. Joka opistossa ja koulussa ei olla vielä(kään) mobiilisti valveutuneita, ja ainakaan siihen ei käytetä i-paljon rahaa. Tästä syystä päädyin siis tutkimaan androidin anteja.

Ensimmäinen huomio oli se, että aiheeseen liittyviä sovelluksia todellakin löytyy – ja paljon. Oikeastaan se oli mukava yllätys. En koskaan ole itse osannut ottaa teknologiaa mukaan musiikin oppimiseen enkä näinollen olettanut että soveltuvia sovelluksia tosiaan löytyy, osa jopa ilmaiseksi. Ilmaisia softia toki tarkoitus olikin tutkia, valikoima vain oli suurempi kuin kuvittelin! Toki sovellukset itsessään eivät suurin osa tehneet vaikutusta, ainakaan positiivista.

Jännästi kyllä suurin osa sovelluksista opetti sävelet suoraan pianon koskettimille, mikä ei  varsinaisesti toimi tarkoitukseeni; mm. Note Trainer Home sekä El Profe de Piano toimisivat kyllä varmasti kivasti tukena pianoa aloitteleville lapsille jotka eivät vielä osaa nuotteja.

Seuraava suuri ongelma todella monessa sovelluksessa oli se, että h on b. Ja koska me käytämme h:ta, ei pienille lapsille voi opettaa b:tä h:n tilalle. Tietenkään. Esimerkkinä sovellukset Music Note Trainer Lite sekä Aprende Notas olivat ihan kivasti toimivia, mutta valitettavasti valikossa ei ollut vaihtoehtoa vaihtaa säveliä b:stä h:ksi. Jos käyttäisi c-d-e-f-g-a-b-c -asteikkoa, suosittelisin tutustumaan Aprende Notakseen, se oli kivan näköinen ja hyvin yksinkertainen, varmasti toimisi lapsilla kivasti! Aprende Notas oli maksullinen, mutta päätin tuhlata tuon huimat 1,89e tähän testiin.

Ihan opettamisen kannalta tosi kivoja appseja olivat Music Notes sekä Note Teacher. Toimivia ”meidän” asteikollemme ja kivoja harjoitteita. Näissä ehkäpä suurin puute on se, että nämä olivat selvästi ”vain” nuottien harjoitteluun. Mitään kilpailullista tai pelillisyyttä näistä ei löytynyt. En siis näkisi että nämä kiinnostaisi lapsia kovinkaan paljoa. Sen sijaan voisin kuvitella että alkeis mupetunneilla nämä voisivat olla kivoja ja hyödyllisiä välitouhuja.

Nyt vihdoin siirryn tähän ”ladies and gentlemen, we have a winner!” -osioon. Todellakin, voittaja löytyi ja vieläpä kirkkaasti! Löysin sovelluksen Jungle Music (Play Kaupassa nimellä Learn music notes), joka on minun mielestäni, sekä pienen koeyleisön mielestä, hyvä. Olen ehtinyt toki testata tätä vasta muutamalla ryhmällä, mutta toistaiseksi se vaikuttaa kiinnostavalta. Kokeilin ensin maksutonta versiota mutta päätin sitten kuitenkin ulkoasun tehdessä vaikutuksen ostaa Teacher editionin (Learn music notes teacher edition) kun sijoitus ei sen enempää ollut kuin 3,59e. Ja olenpa iloinen että ostin!

Pelin ideana on pienen iguanan syödä ötököitä nuottiviivastolta. Tason kasvaessa iguanakin kasvaa. Ensimmäisellä tasolla on vain kolme nuottia; c, e ja g. Ötökkä hyppää nuottiviivastolle jonkun näistä nuoteista paikalle. Kun valitsee oikean nuotin, iguana lipaisee kielellä ötökän suuhunsa. Tasoja pelissä on 20 ja joka tasolla tulee lisää nuotteja mukaan. Lisäksi pelissä on custom level, jossa voi tehdä oman kenttänsä. Tätä käytinkin testiryhmäni kanssa, kun opettelimme soittamaan uutta laulua. Laitoin kenttään kaikki kappaleessa olevat nuotit, jotta ne päästään salaa opettelemaan. Onnekseni olemme vielä ihan perusnuoteissa, sillä ylennys- ja alennusmerkkejä ei tässä sovelluksessa ole. Sen sijaan nuottiavaimen voi valita, ja opetella perusnuotit monella eri viivastolla. Joka viivastolla on omat 20 kenttäänsä ennenkuin iguanan saa kasvamaan isoksi.

 

Asetuksista löytyy kaikkea kivaa ja hyödyllistä. Taustakuvan voi valita mieleisekseen; haluaako pelata rannalla vai viidakossa tai jossain ihan muualla. Lisäksi raivostuttavan viidakkorummun äänen saa kytkettyä pois. Ötökän ottaessa paikkansa viivastolta kuuluu nuotin äänenkorkeus. Vaihtoehtoina asetuksista ääneksi löytyy piano, viulu tai kitara. Äänet ovat kyllä todella kaukana aidoista, mutta minusta on hyvä että äänen korkeus kuuluu aina. Asetuksissa ehdottomasti tärkein plussa oli se, että asteikkoa saa vaihdettua: sen saa h:lla tai b:llä tai halutessaan jopa solmisaationa. Asetuksissa pystyy myös määrittelemään saako nopeudesta plussaa pisteissä ja kuinka paljon, sekä näkyykö nuottien nimet (josta vastaus klikataan) laatikoissa, pianon koskettimistolla vai pianon haamukoskettimilla.

Kaiken kaikkiaan lopputulema on se, että myös androidilla löytyy hyviä (ja vähemmän hyviä) softia musiikin opetusta tukemaan. Yksin toki tämäkään (Jungle Music Pro) sovellus ei mitään opeta, vaan vaatii sen opettajan panoksen. Nuottien luvun tukena sen sijaan tämä toimii loistavasti ellei jopa paremmin. Koska aikarajaa valita oikeaa nuottia ei ole, lapsi voi miettiä rauhassa tai jopa tarkastaa aiemmista papereista mikä nuotti on kyseessä. Itse olen erittäin tyytyväinen tähän voittaja -appsiin. Aion käyttää sitä soiton ryhmäopetuksessa; osa lapsista saa pelata peliä kun ja toiset saavat hiukan tarkempaa ohjausta soittamiseen. Ja vaihto! Unohdinpa mainita sen että peliin itseensä saa tehdä 10 eri tallennusta, eli kymmenen pelaajaa voi jatkaa siihen mihin jäi. Jos haluaa kokeilla android-sovellusta pienempien lasten kanssa, niin voin suositella tätä varovaisen lämpimästi. Kokeilut jatkukoon.

3 vastausta aiheeseen “Mobiilisti teorian alkeita muskariin”

Kiva että tässä Applen vallitsevassa musateknologian maailmassa tuot esiin myös muun käyttöjärjestelmän sovelluksen toimivuutta. Jungle Music vaikuttaa niin hauskalta, että tekisi itsekin mieli kokeilla 😀

Jungle Music vaikuttaa visuaalisesti selkeältä ja kuvitus on hauska. Voisin kokeilla tätä aloittelevilla pianisteilla.

Vaikuttaa kivalta ja toimivalta sovellukselta. Täytynee testata tätä nuotinlukua opettelevien oppilaiden kanssa. Minulle heräsi aivan samanlaisia ajatuksia sovellusten paljoudesta tutkiessani teorian ja säveltapailun sovelluksia ja aiheen rajaaminen oli todellakin tarpeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *